Σελίδες

16 Νοε 2011

THINK BIG


Το θηλυκό πρόσωπο της επιτυχίας*


"Μην τα παρατάς ποτέ" ANDREA JUNG
"Θέλεις προϊόντα; Πρώτα το χρήμα" DONG MINGZHU
"Μόνη βεβαιότητα, η αβεβαιότητα" GULER SABANCI

Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, οι αρχές 3 επιτυχημένων γυναικών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις 50 κορυφαίες γυναίκες επιχειρηματίες του κόσμου, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιο επίκαιρες από πότε. 

Κάποιες από εμάς θα θαυμάσουμε το ταλέντο και τις ικανότητες τους, κάποιες θα ζηλέψουμε την καριέρα τους, άλλες πάλι θα αποδοκιμάσουμε τις τακτικές τους, τα πιστεύω τους, τον τρόπο ζωής τους, αλλά αδιαμφισβήτητα θα αναγνωρίσουμε την επιμονή και υπομονή τους, την προσήλωσή τους στο στόχο και το αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την κορυφή σε ένα ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο.

Think Big σίγουρα είναι το motto τους!

ANDREA JUNG – ΗΠΑ

Από οικογένεια κινέζων μεταναστών που μετακόμισαν στις ΗΠΑ 2 χρόνια μετά τη γέννησή της για να διδάξει ο αρχιτέκτονας πατέρας στο ΜΙΤ. Σπούδασε νομικά στο Πρίνστον, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε στις πωλήσεις του εμπορικού κέντρου Bloomingdales. 

Όμως πολύ σύντομα βαρέθηκε να κρεμάει ρούχα σε κρεμάστρες και ήθελε να παραιτηθεί. Τότε της είπαν ότι "οι Κινέζοι δεν παραιτούνται κι ότι μαθαίνεις περισσότερα από τις αρνητικές, παρά από τις καλές εμπειρίες". 

Η απάντηση αυτή θεωρεί ότι υπήρξε καταλύτης στη διαμόρφωση των μελλοντικών ηγετικών της χαρισμάτων, καθώς όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά κατάφερε να ανέβει στην ιεραρχία του Bloomingdales, έγινε εκτελεστική αντιπρόεδρος της Neiman Marcus και 6 χρόνια μετά τη άφιξή της στην Avon, τη μεγαλύτερη αμερικάνικη εταιρία άμεσων πωλήσεων καλλυντικών και αρωμάτων, έγινε διευθύνουσα σύμβουλός της και τα έσοδα της εταιρίας από 4 δισ. δολάρια, ξεπέρασαν σήμερα τα 10 δισ. δολάρια.

Η λέξη "παραίτηση" έχει διαγραφεί από το λεξικό της Andrea Jung. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι "να βλέπει μακριά, να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, να μεθοδεύει αλλαγές, να επιμένει και να θεωρεί ως μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά όχι μία χώρα, αλλά τις γυναίκες".

DONG MINGZHU – Κίνα

Η μικρότερη από μία πολυμελή εργατική οικογένεια, στα 30 της έμεινε χείρα με ένα παιδί, το οποίο άφησε 3 ετών στη μητέρα της για να αναλάβει αρχικά ως μάνατζερ πωλήσεων της Gree Electric, της μεγαλύτερης παραγωγού κλιματιστικών στη Κίνα, με μία φτωχή περιοχή ευθύνης. Κατάφερε μέσα σε 18 μήνες οι πωλήσεις της περιοχής ευθύνης της να ξεπεράσουν το 10% των εσόδων της εταιρίας.

Το 2001 πήρε τα ηνία της επιχείρησης και επέβαλε την παύση των διευκολύνσεων πληρωμών. Η αρχή της είναι: "Θέλεις προϊόντα; Πρώτα το χρήμα". Τρία χρόνια αργότερα κανείς δεν χρωστούσε στην εταιρία και κατάφερε να την μετατρέψει μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.

Μία σιδηρά κυρία, πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα για το χρήμα και τη δόξα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ο δωδεκάχρονος γιός της την επισκέφθηκε, αρνήθηκε να τον συνοδέψει στο αεροδρόμιο, επικαλούμενη φόρτο εργασίας και τον ανάγκασε να πάει με το λεωφορείο, για να δώσει παράδειγμα αυστηρότητας στους υπαλλήλους της.

GULER SABANCI – Τουρκία

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και μάστερ από το Χάρβαρντ. Στα 55 της, μετά το θάνατο του θείου της, πήρε τα ηνία του οικογενειακού ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δεκάδες κλάδους, παραμερίζοντας όλους τους άνδρες συγγενείς της και αύξησε τα κέρδη του ομίλου κατά 52%, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Πριν όμως αναλάβει την προεδρία του ομίλου πέρασε από κάθε επίπεδο και θέση και όπως η ίδια λέει: "Σε όποια θέση και αν δούλεψα, το έκανα σαν να ήταν η μόνη ευκαιρία που είχα στη ζωή μου".

Η αρχή της είναι: "Στις επιχειρήσεις πρέπει να είσαι γρήγορος και ευέλικτος, καθώς η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα στη ζωή".

*Πηγή: "Το θηλυκό πρόσωπο της επιτυχίας, στις κορυφές ενός ανδροκρατούμενου κόσμου" της Χριστίνας Πάντζου, περιοδικό w/e της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου