Σελίδες

20 Νοε 2011

THINK GREEN


Bike Recycling & Street Art @ Θεσσαλονίκη

Γαλάζιο Ποδήλατο - Παρτέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους
 
Περνώντας έξω από τη ΧΑΝΘ, τράβηξε την προσοχή μου ένα ανθισμένο πορτοκαλί ποδήλατο, ενώ μέρα με τη μέρα προς μεγάλο μου ενθουσιασμό ανακαλύπτω να ξεφυτρώνουν όλο και πιο πολλά χρωματισμένα σε έντονες αποχρώσεις ποδήλατα-παρτέρια.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Τορόντο του Καναδά, όπου μία ομάδα νέων έβαψε ένα εγκαταλελειμμένο σκουριασμένο ποδήλατο σε έντονο χρώμα και φύτεψε λουλούδια στο καλάθι του, ώστε να ομορφύνει και να δώσει θετική ενέργεια σε ένα δρόμο. Η σύγχρονη αισθητική του βαμμένου και φυτεμένου ποδήλατου κέρδισε τους περαστικούς. Όμως σύντομα τους επιβλήθηκε πρόστιμο από το δήμο, ο οποίος βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τους ντόπιους που αγκάλιασαν το project, αλλά και από άλλους θερμούς υποστηρικτές των φυτεμένων ποδηλάτων από όλο τον κόσμο. Έτσι, ξεκίνησε και σύντομα έγινε κίνημα, το "The Good Bike Project", μία δημόσια πρωτοβουλία street art που "σώζει" τα  σκουριασμένα ποδήλατα από τα σκουπίδια και δίνει χρώμα στις πόλεις. *

Το project εξαπλώθηκε και στη Θεσσαλονίκη ως "The Recycling Your Bike Project" από μέλη του Hellenic Architecture Agora του www.skyscrapercity.com, ενός forum νέων που ασχολείται με τις υποδομές.

Το project, ευτυχώς για τους Θεσσαλονικείς, βρήκε θετική ανταπόκριση από το Δήμο Θεσσαλονίκης και :

  • Τα κίτρινα ποδήλατα θα αντικατοπτρίζουν έναν ιστορικό χώρο.
  • Τα πορτοκαλί  ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε μέρη που αποτελούν σημεία συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς, τα λεγόμενα hot spots (βλ. ΧΑΝΘ, Καμάρα).
  • Τα γαλάζια ποδήλατα θα αφιερωθούν στο γάλλο αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, το σχέδιο του οποίου έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη στην κατεστραμμένη Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 (βλ. Πλατεία Αριστοτέλους)
  • Τα πράσινα ποδήλατα θα βρίσκονται σε σημεία όπου λείπει το πράσινο (βλ. Πάρκο στην οδό Ιασωνίδου).
  • Τα φούξια ποδήλατα θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης, παρακινώντας τους να γίνουν όλο και πιο πολλοί (βλ. Παλιά Παραλία).

Σύμφωνα με την ομάδα του "The Recycling Your Bike Project" : "Το βασικότερο είναι η διατήρηση του εθελοντικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα της δράσης"**.

Μιας και δύσκολα μπορούν να βρεθούν εγκαταλελειμμένα ποδήλατα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, γίνετε και εσείς υποστηρικτές του "The Recycling Your Bike Project" προσφέροντας το παλιό σας ποδήλατο, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί ως καλαίσθητο παρτέρι που ομορφαίνει την πόλη μας. 


Φωτογραφία από : the-recycling-project.tumblr.com

Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε ένα ποδήλατο ή ακόμη να αναλάβετε να στολίσετε και να βάψετε ποδήλατα, e-mail: greenbike@hotmail.gr

Εάν πάλι όχι, "think green" και τουλάχιστον διαδώστε την ιδέα της "πράσινης" μετακίνησης με ποδήλατο μέσω της εικαστικής παρέμβασης μίας ομάδας εθελοντών.

Πηγές: * "The Good Bike" από το blog "blogthegoodbike.tumblr.com"
               ** "the-recycling-project.tumblr.com"

1 σχόλιο:

  1. Έπρεπε να αφιερώσουν και μαύρα ποδήλατα, ώστε να υπενθυμίζουν πόσο βρώμικη είναι η πόλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή