Σελίδες

19 Φεβ 2012

THINK FAR

Πάτρα

Βόλτα στην πρωτεύουσα του ελληνικού καρναβαλιού

Η πρόσφατη, σύντομη παραμονή μου στην Πάτρα άφησε την γλυκόπικρη αίσθηση της αίγλης μίας άλλης εποχής που ανακατεύεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αναμφισβήτητα είναι μία πόλη με ιστορία, με αξιοζήλευτα κτήρια υπέροχης αρχιτεκτονικής, που όμως δυστυχώς πολλά από αυτά παραμένουν αναξιοποίητα, και παρά τις δυσκολίες της εποχής διατηρεί απίστευτη ζωντάνια την καρναβαλική περίοδο και όχι μόνο…

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Αντιλαμβάνομαι ότι επιτέλους φθάνουμε, αντικρίζοντας την καλωδιωτή υπερ-γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων Ρίου-Αντιρρίου. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την αίσθηση καθώς διασχίζουμε ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα στον κόσμο, όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της - 2,25 χιλιόμετρα, αλλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούν - θεμέλια σε σεισμογενή περιοχή και σε βάθος 65 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Μόνο δέος…

Η βόλτα μας στην Πάτρα ξεκινάει από την πλατεία των Ψηλών Αλωνιών, το "μπαλκόνι της πόλης" - εξαιτίας της θέας που προσφέρει σε όλη την πόλη -, όπου στη δυτική της πλευρά δεσπόζει το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Κάνουμε μία στάση για καφέ, καθώς είναι "περικυκλωμένη" από πληθώρα cafes και εστιατορίων. 

Κατηφορίζουμε στον πεζόδρομο των Τριών Ναυάρχων με τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και επιλέγουμε το μεζεδοπωλείο Πιρούνι για εδέσματα και κρασάκι σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με ενδιαφέρουσα διακόσμηση.

Ναός Αγίου Ανδρέα

Στο τέλος του πεζόδρομου βρίσκουμε το Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων. Πραγματικά επιβλητικός ναός, με τρούλο 46 μέτρων, χρώματα και αρχιτεκτονική που προκαλούν δέος και κατάνυξη.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, την πλατεία του Αγίου Γεωργίου με τα μπρούτζινα λιοντάρια σιντριβάνια, πλάνα της οποίας βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεοπτική αναμετάδοση του Πατρινού καρναβαλιού. Κλέβει την παράσταση, το κλειστό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1872, από το διάσημο γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller και αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου.

 Θέατρο Απόλλων
Ξενοδοχείο Maison Grecque

Maison Grecque

Επιστρέφουμε για έναν υπνάκο στο ξενοδοχείο μας, Maison Grecque, ένα υπέροχο boutique hotel, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο ιστορικό κτήριο, πρώην οικία μεγαλοαστικής οικογένειας της πόλης που αναπαλαιώθηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια και εξοπλίστηκε με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Ιδιαιτερότητα του ξενοδοχείου είναι ότι κάθε δωμάτιο είναι ξεχωριστό, με αυθεντικές ταπετσαρίες, εντυπωσιακές οροφογραφίες, χειροποίητα έπιπλα, μοναδικά έργα τέχνης, αυθεντικές ταπετσαρίες, ανατομικά κρεβάτια και πουπουλένια παπλώματα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας. 

Μπυραρία La Bodegueta








Ο ύπνος μας ήταν υπέροχος και ξεκινάμε την εξερεύνηση της Πάτρας by night. Κατηφορίζουμε την Αγίου Νικολάου και στην πιο hot γωνία της πόλης, Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου, τραβά την προσοχή μας ένας ιδιαίτερος χώρος, το cafe-bar-gallery Ποικίλη Στοά, όπου σταματάμε για ένα χαλαρό κρασάκι και μαθαίνουμε ότι φιλοξενεί εκθέσεις νέων καλλιτεχνών και μουσικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, επί της οδού Παντανάσσης,  συναντάμε την παρέα μας σε μία σύγχρονη, πολύβουη μπυραρία, την La Bodegueta και νιώθουμε πάλι, έστω και για λίγο, φοιτητές. Η λίστα με τις μπύρες είναι ατελείωτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες καταλήγουμε στο Dose bar, στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Φωτογραφία από : Maison Grecque www.mghotels.gr

Ένα πλούσιο πρωινό με σπιτικές γεύσεις μας περιμένει πίσω στο ξενοδοχείο μας…


Σε επόμενη επίσκεψή μου στην Πάτρα θα ήθελα: 
  • Να απολαύσω τη θέα της πόλης από ψηλά, από το Μεσαιωνικό Κάστρο.
  • Να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις της παλιότερης οινοποιίας της Ελλάδας, Achaia Clauss. 
  • Να παρακολουθήσω μία παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Άνω Πόλη. 
  • Να επισκεφθώ το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου