Σελίδες

21 Μαρ 2012

THINK GREEN


Locavores

Τροφή από τον τόπο σου : Νέα σύγχρονη τάση ή ανάγκη για ποιότητα ζωής;

Photo by Paschalis

 
Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις ότι η οικονομική κρίση φαίνεται να απειλεί το επίπεδο της διατροφής των ελλήνων, καθώς η οικονομική ανέχεια αναγκάζει πολλούς από εμάς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των τροφίμων που προμηθευόμαστε.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι είναι μία καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις μέχρι τώρα διατροφικές μας συνήθειες, να αναλογιστούμε το κόστος τους και να τις αλλάξουμε στο βαθμό που μπορεί ο καθένας από εμάς. Για παράδειγμα, έχετε ποτέ αναλογιστεί πόσες εκατοντάδες χιλιόμετρα διανύουν σήμερα τα περισσότερα τρόφιμα πριν φτάσουν στο τραπέζι μας για κατανάλωση; Εκτιμάται πώς ο μέσος όρος διαδρομής τους ανέρχεται στα 2.500-5.000 χιλιόμετρα* με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ανάγκες συντήρησης και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της τσέπης μας!

Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα με το ιδανικό κλίμα για κάθε καλλιέργεια και μία λύση είναι να ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή, προτιμώντας την κατανάλωση τοπικών προϊόντων.

Το κίνημα των τοποφάγων – locavores (local = τοπικός), ξεκίνησε το 2005 από το San Francisco, όταν η Jessica Prentice με 3 φίλες της αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για 1 μήνα μόνο τοπικά υλικά, που προέρχονταν από μέρη σε ακτίνα όχι πάνω από 160 χλμ. γύρω από το σπίτι της, καθώς και εποχικά υλικά. Πολλές εξωτικές τροφές αποκλείστηκαν, εκτός από τον καφέ, το τσάι και τα μπαχαρικά, τα οποία αποτέλεσαν την "εξαίρεση Μάρκο Πόλο". Το πείραμα πέτυχε. Σταδιακά έγινε άγραφος κανόνας και άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.*

5 τρόποι για να γίνουμε locavores:
  1.  Να επιλέγουμε τουλάχιστον 5 προϊόντα τοπικών παραγωγών για κατανάλωση στο σπίτι κάθε μήνα.
  2. Να επισκεπτόμαστε τις λαϊκές αγορές της γειτονιάς μας και τα σύγχρονα παντοπωλεία, τα οποία διαθέτουν τοπικά προϊόντα συνεταιρισμών. 
  3. Να επιλέγουμε φρέσκα τρόφιμα, εποχής, χωρίς χημικά και συντηρητικά και να συντηρούμε στην κατάψυξή μας λαχανικά, που βγαίνουν την άνοιξη, για το χειμώνα. 
  4. Να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά και φρούτα σε κήπους και ταράτσες και να τα ανταλλάσουμε με τους γείτονες, φίλους και συγγενείς μας. 
  5. Να προτιμούμε εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από τον τόπο μας.
Οι δικές μου δοκιμασμένες προτάσεις:
  • Σίθων Ανθόμελο από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης, Χαλκιδικής.
  • Μαρμελάδες από το συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου, Θεσσαλονίκης.
  • Μία επίσκεψη στο πρατήριο τροφίμων στην οδό Κων/νου Μελενίκου 29, Θεσ/νίκη, όπου θα βρείτε ποικιλία εξαιρετικών προϊόντων από διάφορους συνεταιρισμούς, χωρίς μεσάζοντες (synparmes.gr).

*Πηγή: "Τροφή από τον τόπο σου" της Αγνής Σαουνάτσου,  περιοδικό Ε της εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου