Σελίδες

14 Ιουν 2012

THINK STYLISH


Καπέλο Panama
που δεν είναι από τον Παναμά….. 


Κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στη Σκόπελο, ξεχυθήκαμε με τη φίλη μου Χριστίνα στα πέτρινα σοκάκια του νησιού προς αναζήτηση του τέλειου panama.

Τα καπέλα panama έχουν ιδιαίτερη φόρμα, στρωτή πλέξη, καταπληκτικό φινίρισμα και έναν υπέροχο ιβουάρ τόνο για ένα διαχρονικό στυλ. Είναι οικολογικά, κατασκευάζονται από φύλλα ενός είδους φοίνικα (Carludovica Palamata). Επίσης, είναι πρακτικά, ιδανικά για ταξίδια, καθώς είναι τόσο εύκαμπτα που μπορούν να διπλωθούν στη βαλίτσα και κατόπιν να πάρουν την αρχική τους φόρμα.

 Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι:
  • Tα καπέλα "Παναμά" δεν κατασκευάζονται στον Παναμά, αλλά στο Εκουαδόρ από ινδιάνους πλέκτες.
 

  • Πήραν το όνομά τους από τη διώρυγα του Παναμά, όπου κατά την κατασκευή της όλοι οι αμερικανοί εργάτες φορούσαν τα κλασικά ψάθινα καπέλα που είχαν αγοράσει στη διώρυγα του Παναμά. Εκεί μεταφέρονταν από τους εμπόρους του Εκουαδόρ για να φορτωθούν σε πλοία για διεθνές εμπόριο.
  
 
  • Το 1855 εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για το καπέλο "Παναμά" κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Παρίσι και ο Ναπολέων το λάτρεψε! 
 
  • Όμως 50 σχεδόν χρόνια μετά, το 1906 γίνονται ευρέως γνωστά όταν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ρούσβελτ, φωτογραφίζετετε φορώντας ένα καπέλο, ενώ παρακολουθούσε την κατασκευής της διώρυγας.  


  •   Στη δεκαετία 1930-40 φιγουράρουν στα κεφάλια των διάσημων πρωταγωνιστών της μεγάλης οθόνης, Orson Welles, Humphrey Bogart και Gary Cooper που δεν τα αποχωρίζονταν!

Σήμερα κάνουν δυναμικό come-back και στις ελληνικές παραλίες αποτελώντας την καλύτερη επιλογή για καλοκαιρινές εμφανίσεις με στυλ!

Πηγές: "Καπέλο παναμά. Αντιηλιακό.... 400 ετών" του Σπαβέρα Γιάννη , εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" http://en.wikipedia.org/wiki/Panama_hat


Φωτογραφίες από: 1,2, 3,45,6,7,8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου