Σελίδες

26 Ιουλ 2012

THINK FAR

Οι Παξοί κλέβουν τη θερινή παράσταση!
Photography by Zoe

{Μαναδένδρι}

Άλλο ένα ταξίδι μου στα ελληνικά νησιά επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο!

Δαντελωτές ακρογιαλιές, κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά, αιωνόβιες ελιές, κέδροι, πέτρινα λιοτρίβια, φουξ μπουκαμβίλιες και τζιτζίκια παντού, μπακάλικα και καφενεία ξεχασμένα στο χρόνο, οι Παξοί συνδυάζουν γραφικότητα και αρχοντιά, ενώ ταυτόχρονα αποπνέουν μία κοσμοπολίτικη αύρα για ντόλτσε βίτα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα, αποκόβοντας ένα κομμάτι και σχηματίζοντας έτσι το νησί που στέγασε τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη.

Επειδή χρόνος και χρήμα φέτος είναι περιορισμένα, ακολουθεί το δικό μου top 5, αν είχατε να περάσετε 1 μέρα μόνο, αλλά σίγουρα γεμάτη μέρα στους Παξούς!


Η μέρα ξεκινά στο café-bar Καλημέρα για να απολάυσω ένα freddo και λαχταριστό κρουασάν σε σοκάκι στο Γάιο – φυσικό λιμάνι και πρωτεύουσα των Παξών. Με ομπρέλα, καρεκλάκι και ψυγείο παραλίας παραμάσχαλα, κάνω μία στάση στο φούρνο για προμήθειες και παίρνω το πρώτο διαθέσιμο καραβάκι για Αντίπαξους.


Ανάμεσα στις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, επιλέγω τη δεύτερη. Λευκά χοντρά βότσαλα έξω και λευκή άμμος στη θάλασσα, τυρκουάζ νερά και νομίζω ότι βρίσκομαι στην Καραϊβική!


 Πίσω πάλι στο Γάιο. Παίρνω το αυτοκίνητο και κινούμαι  βορειοδυτικά - 5 περίπου χιλ. από το Γάιο - με κατεύθυνση το πανέμορφο ψαροχώρι Λογγός, χτισμένο στο μυχό ενός μικροσκοπικού κόλπου. Το παλιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο προσδίδουν industrial αισθητική στο γραφικό ψαροχώρι. Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα κάθομαι σε ένα καλόγουστο τραπεζάκι στου Βασίλη και δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τα πιάτια με φρέσκο ψάρι και σπιτικά μαγειρευτά - το κριθαράκι με χταπόδι στην κατσαρόλα δελεάζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους -.

 
Μετά από μία μικρή ανάβαση στα στενά δρομάκια ανάμεσα στους ελαιώνες, το απόγευμα με βρίσκει στην κορυφή του γκρεμού Ερημίτης - στα Μαγαζιά -, όπου στέκει το bar-restaurant Erimitis. Ο ήλιος βασιλεύει, ο τεράστιος γκρεμός βάφεται κόκκινος και με ρομαντική διάθεση απολαμβάνω το μαγευτικό θέαμα με ένα cocktail στο χέρι.


Επιστροφή στο Γάιο για να βολτάρω στη μαρίνα – η καλύτερη περαντζάδα- χαζεύοντας τα παρατεταγμένα πολυτελή ιστιοπλοϊκά, τα αρχοντικά επτανησιακής αρχιτεκτονικής που έχουν πάνω τους την πατίνα του παλιού, τα νεοκλασικά βαμμένα σε γήινες αποχρώσεις. 


Μια παγωμένη τσιτσιμπίρα – αφρώδες αναψυκτικό από λεμόνι, ζάχαρη και τζίντζερ - ανοίγοντάς την αφρίζει αγριεμένη και συνθέτει το τέλειο σκηνικό για να κλείσω τη μέρα μου στους Παξούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου