Σελίδες

24 Σεπ 2012

THINK GREEN

Τα λάθη των μπλε κάδων 1ο μέρος
 

Την πρώτη εβδομάδα συγκατοίκησής μου στην Αγγλία – πριν από χρόνια – με έκπληξη θυμάμαι να παρακολουθώ το συγκάτοικό μου να καθαρίζει την άδεια κονσέρβα από υπολείμματα φαγητού, πριν την πετάξει  στον κάδο σκουπιδιών, που όμως εκείνος είχε ορίσει ως "κάδο ανακύκλωσης". Τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων έχει κάνει σημαντικά βήματα και στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους από εμάς να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως , διαβάζοντας το άρθρο "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης"* στην ιστοσελίδα kathimerini.gr, αναρωτιέμαι πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε για την ορθή χρήση των μπλε κάδων.

Έτσι λοιπόν, κάθε εβδομάδα θα σας δίνω 5 συμβουλές βασισμένες στο άρθρο "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης"* συνοδευόμενες από ιδέες και λύσεις ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων "to think green".  
  1. Σπασμένα γυαλιά. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όμως τα σπασμένα γυαλιά (ποτήρια, μπουκάλια κ.λπ) δεν ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων στα κέντρα διαλογής,  οι οποίοι συνήθως κάνουν το διαχωρισμό των σκουπιδιών με τα χέρια.
  2. Συσκευασίες έτοιμου φαγητού (κουτιά από πίτσα, σουβλάκια, γλυκά κ.λπ.). Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι το χαρτόνι ανακυκλώνεται,  όμως τα πολύ βρώμικα,  "ποτισμένα" από λίπη και λάδια  χαρτόνια συσκευασίας δεν ανακυκλώνονται. Ακόμα και μικρά υπολείμματα  φαγητού δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού, καθώς διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα. 
  3. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση. 
  4. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.  Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο. 
  5. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Αν και πολύ σωστά ξέρουμε ότι οι απλές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπόμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, δεν ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ημερομηνία λήξης και μετά το πέρας της αρχίζει η αποσύνθεσή τους δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.
IKEA_Κάδος διαχωρισμού σκουπιδιών με καπάκι SORTERA 

Δεν ξεχνάμε**… 
  •  Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  • Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
  • Να διπλώνουμε/συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια. 
  • Να μην πετάμε στο μπλε κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να τα ρίχνουμε χύμα.
  • Να μην πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στον μπλε κάδο.
  • Να κλείνουμε τον κάδο, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή. 
  • Να μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.

Πηγές:  * "Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης", Γιάννης Ελαφρός, kathimerini.gr
                **Ελληνική εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, www.herrco.gr

Φωτογραφίες από: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου