Σελίδες

4 Ιουλ 2013

THINK BIG

Στο κομοδίνο μου

Οι ζεστοί, πιο χαλαροί καλοκαιρινοί μήνες  είναι ιδανικοί για διάβασμα.  Εαν ετοιμάζετε κι εσείς, όπως εγώ,  τη λίστα καλοκαιρινής ανάγνωσης για την "αποχαύνωση της ξαπλώστρας", έχω να σας προτείνω 2 βιβλία, που διάβασα τον Ιούνιο. 2 εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία, που όμως και τα 2 πραγματεύονται την πολυπόθητη ευτυχία μέσα από τις απλές, καθημερινές χαρές.

Το πέρασμα της γρήγορης, άχαρης καθημερινότητας, μας δυσκολεύει να συνειδητοποιήσουμε και να θυμηθούμε όσα πραγματικά έχουν σημασία - τις μικρές στιγμές ευτυχίας. Νομίζω ότι κανένας μας δεν θα ήθελε κάποια στιγμή να αναπολήσει την υπέροχη ζωή που είχε, ευχόμενος να το είχε συνηδοτοποιήσει πολύ νωρίτερα!



 
{1} Η Ελένη Ψυχούλη Μαγειρεύει του Καλού Καιρού : Ε ναι λοιπόν, ένα βιβλίο με συνταγές που άνετα διαβάζεται στην ξαπλώστρα. Δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο μαγειρικής, αλλά ένα ξεχωριστό, όμορφο, νοσταλγικό, λαχταριστό scrapbook με εκπληκτικές φωτογραφίες, ευφυή και συνάμα παχνιδιάρικo σχεδιασμό (βλ. σελ. 227 Το ανάποδο κέικ), προσωπικές καταγραφές της Ελένης Ψυχούλη ντυμένες με τις γεύσεις, τη ζεστασιά, τα χρώματα και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού, που μου δίνει την ευκαιρία να "διεισδύσω" στις καλοκαιρινές διακοπές της δημοσιογράφου-μαγείρισσας στο χωριό της στο νότιο Πήλιο, αλλά παράλληλα να χαθώ στις θύμησες του δικού μου μπαξέ, της δικιάς μου παραλίας, του δικού μου μπάνιου με λάστιχο στην αυλή του παππού, ενώ με παρακινεί να αναζητήσω παρόμοιες συναταγές της δικής μου γιαγιάς, ώστε να μη χαθούν με το πέρασμα του χρόνου.  Όπως η ίδια η συγγραφέας γράφει: "Όλη η ζωή της λιτότητατς και της απλής ευτυχίας…… σε ένα βιβλίο-ιστορία μίας παρέας, που διαβάζεται σαν άλμπουμ διακοπών και τρώγεται σαν ένα ταψί γεμιστά, με ντομάτες κομμένες κατευθείαν από το μποστάνι".


{2} The Happiness Project: Δεν είναι ένας πρακτικός οδηγός για εκείνους που επιδίδονται στο κυνήγι της επιτυχίας-ευτυχίας, ούτε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για εκείνους που πάσχουν απο κατάθλιψη. Άλλλωστε, δύσκολα θα διάβαζα κάτι τέτοιο. Εάν όμως πιστεύεις κι εσύ ότι έχεις μια καλή ζωή, είσαι ευτυχισμένος/η, αλλά όχι τόσο όσο θα μπορούσες να είσαι, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσεις το δικό σου Happiness Project. Το βιβλίο της Gretchen Rubin μου κίνησε την περιέργεια καθώς προκαλεί τον ευτυχισμέν0 αναγνώστη (όχι το δυστυχισμένο, όχι τον καταθλιπτικό) να αναθεωρήσει τον παλιό του τρόπο σκέψης, να ανακαλύψει και να εφαρμόσει στην καθημερινότητα του απλά πράγματα και ιδέες, τα οποία θα ενισχύσουν τα επίπεδα ευτυχίας του, μέσα από την ανάλαφρη, πολλές φορές διασκεδαστική καταγραφή του χρονικού των δικών της, προσωπικών προσπαθειών να τεστάρει στη δική της καθημερινότητα κάθε αρχή, επιστημονική μελέτη, συμβουλή, που προωθεί και ενισχύει την ευτυχία.

Καλή ανάγνωση!

ΥΓ Προτάσεις για την επόμενη λίστα ανάγνωσης είναι ευπρόσδεκτες! Αφήστε σχόλιο στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας ή μήνυμα μέσω e-mail : thinkpink.thinkbig@gmail.com  ή εναλλακτικά στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου