Σελίδες

5 Μαΐ 2014

THINK YUMMY

Greek Popovers with Graviera Naxos & Oregano 

  

I am not good with bread dough. But when I carefully read various recipes for popovers, I realised that by changing a bit my favourite recipe for crepes and adding a couple of Greek ingredients for the filling, I could easily and quickly make light, airy and  crispy, savoury bread puffs. Popovers are the perfect addition to elevate a spring brunch.

Ingredients:
  • 2 big eggs (at room temperature)
  • 1 cup milk (at room temperature) 
  • 2 tbsp unsalted butter, melted (at room temperature)
  • 1 cup all-purpose flour
  • ¼  tsp salt 
  • ½ cup graviera* Naxos cheese, finely grated or other cheese (parmesan, cheddar, gruyere)
  • 2 tsp oregano or other herb (chive, dill)
*Graviera Naxos is a rich cheese from the Greek island Naxos with a buttery and sweet taste, made from fresh, local cow milk and left to dry on wooden shelves for at least 3 months in controlled temperature in cellars. 

Instructions:
 
  1. Preheat the oven to 200° C .
  2. Lightly grease a standard 12-cup, metal muffin/cupcake pan.
  3. Melt the butter in low heat. 
  4. In a medium bowl, whisk together the eggs, milk, melted butter, flour, and salt until well blended.  
  5. Fold in the cheese and oregano and keep whisking until you get a thin, but with a few lumps batter.
  6. Preheat the pan in the oven for 2-3 minutes.
  7. Transfer the batter to a large measuring cup, so that we can easily pour it evenly to the pan – filling the cups only 2/3 full, as the popovers will get puffed.
  8. Return the pan to the oven and bake for 20 minutes to 200°C and then reduce the oven temperature to 180° C and continue baking for another 10 minutes, until the popovers are tall, puffed and golden brown.
  9. Remove from the oven and let the pan to cool for only a few minutes.
  10. Remove the popovers from the pan and serve them hot.
Tips: 
  • Let the batter rest while pre-heating the oven, giving the flour time to absorb the liquid, so that the popovers have a better texture.
  • Use pre-heated, preferably metallic (not silicone) pans for muffins/cupcakes and start baking in a very hot oven at high temperature (200°C) for 20 minutes, in order to get them to puff and then lower the temperature (180°C), in order to help them dry out. Otherwise, the popovers will "collapse".
  • Do NOT open the oven door while baking to ensure a consistent oven temperature for the popovers to puff.
  • They should be baked until golden brown with a crispy shell, but light and airy in the middle.
  • We could add finely grated parmesan, cheddar or gruyere cheese instead of graviera Naxos cheese, as well as any herb we like (chives, dill etc.)
  • They are best served warm right out of the oven.
  • Enjoy the popovers with sausages, salami, eggs (scrambled, omelette, frittata), green salad and a glass of fresh lemonade. 

Good Luck!  

Photo from: http://www.jacquelynclark.com/2014/04/17/cheddar-chive-popovers-from-clara-persis/

Ελληνικά Popovers με Γραβιέρα Νάξου & Ρίγανη


Ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω με τις ζύμες. Όμως, όταν διάβασα προσεκτικά διάφορες συνταγές για popovers, διαπίστωσα ότι αλλάζοντας λίγο την αγαπημένη μου συνταγή για κρέπες και προσθέτοντας υλικά από την Ελλάδα για τη γέμιση, φτιάχνω πολύ εύκολα και γρήγορα ελαφριά, αφράτα, αλμυρά ψωμάκια popovers, μαλακά εσωτερικά και τραγανά εξωτερικά. Είναι το ιδανικό συνοδευτικό για ένα λαχταριστό ανοιξιάτικο brunch.

Υλικά: 
  • 2 μεγάλα αβγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλ. γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λειωμένο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • ¼  κ.γλ. αλάτι 
  • ½ φλ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη ή άλλο τυρί (παρμεζάνα, cheddar, gruyere)
  • 2 κ.γλ. ρίγανη ή άλλο μυρωδικό (θυμάρι, σχοινόπρασο)

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε καλά 10-12 κανονικού μεγέθους μεταλλικά φορμάκια για muffins/cupcakes και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ, μεσαίου μεγέθους, ανακατεύουμε τα αβγά, το γάλα, το λειωμένο βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να  ομογενοποιηθούν τα υλικά και φτιάξουμε ένα χυλό, που μπορεί να έχει μικρούς σβόλους.
  6. Ζεσταίνουμε τα φορμάκια για muffins/cupcakes 2-3 λεπτά στον καλά προθερμασμένο φούρνο μας.
  7. Μεταφέρουμε το χυλό σε μία μεγάλη κανάτα-μεζούρα για να το μοιράσουμε πιο εύκολα στα φορμάκια – γεμίζοντας μόνο τα 2/3 της χωρητικότητας τους, καθώς θα φουσκώσουν και θα πάρουν ύψος.
  8. Ψήνουμε τα popovers στον προθερμασμένο μας φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά στον αέρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου μας στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 περίπου λεπτά – μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  9. Βγάζουμε τα popovers από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα μόνο λεπτά.
  10. Μεταφέρουμε τα popovers από τα φορμάκια στα πιάτα μας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Συμβουλές: 
  • Αφήνουμε το χυλό να "ξεκουραστεί" ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, δίνοντας έτσι χρόνο στο αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά, ώστε τα ψωμάκια μας να έχουν καλύτερη υφή. 
  •  Χρησιμοποιούμε ζεστά, κατά προτίμηση μεταλλικά φορμάκια για muffins/cupcakes (όχι σιλικόνης) και ξεκινάμε το ψήσιμο των popovers σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία (200°C) στον αέρα για να φουσκώσουν και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου (180°C) για να τα βοηθήσουμε να ξεροψηθούν. Αλλιώς, θα "κάτσουν". 
  • Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος ΔΕΝ ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, ώστε να κρατήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία του και τα popovers να φουσκώσουν  όπως πρέπει.
  • Έχουν ψηθεί σωστά εφόσον φουσκώσουν και ροδίσουν. Πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά.
  • Εναλλακτικά αντί για γραβιέρα Νάξου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυριά όπως παρμεζάνα, cheddar, gruyere και αντί για ρίγανη, όποιο μυρωδικό επιθυμούμε (θυμάρι, σχοινόπρασο).
  • Σερβίρουμε τα popovers ζεστά, κατευθείαν από το φούρνο.
  • Απολαμβάνουμε τα popovers με τη συνοδεία αλλαντικών, αβγών (ομελέτα, frittata, scrambled), πράσινης σαλάτας και μίας φρέσκιας λεμονάδας.

Καλή Επιτυχία!

*Όλες οι συνταγές είναι αγαπημένες  και δοκιμασμένες, ενώ οι συμβουλές είναι δοσμένες από προσωπική εμπειρία.
 
*Επειδή δεν τα καταφέρνω πολύ καλά να αποδώσω τις συνταγές με το φωτογραφικό μου φακό, συνήθως δανείζομαι φωτογραφίες από άλλες, παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο (φωτογραφία από: http://www.jacquelynclark.com/2014/04/17/cheddar-chive-popovers-from-clara-persis/)